Persatuan kitar semula mendesak Miti untuk membenarkan syarikat kitar semula dibuka semula

BUTTERWORTH, 10 Julai – Persatuan Kesejahteraan Pedagang Kitar Semula India Utara (Nira) meminta Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) untuk mengizinkan pelabur kitar semula dan tumbuh-tumbuhan berfungsi di Fasa Kedua Rancangan Pemulihan Nasional.
Presiden Nira, Datuk S. Parthiban menyatakan bahawa kumpulan tersebut perlu memberikan semua caj dan caj perusahaan komersil termasuk sewa, ansuran gadai janji, gaji pekerja dan pembayaran perisian walaupun syarikat kitar semula telah ditutup memandangkan seluruh lokap telah sampai di sini berkesan pada bulan akhir.
Dia menyatakan kesulitan bahawa syarikat kitar semula sekarang tidak lagi dapat mempertahankan biaya kerja mereka jika terpaksa ditutup untuk jangka waktu yang lama.

Persatuan kitar semula mendesak Miti untuk membenarkan syarikat kitar semula dibuka semula
“Sekiranya penguncian berpanjangan dan (kumpulan) namun sekarang tidak lagi dibenarkan untuk dibuka, kita sekarang tidak lagi dapat membayar gaji pekerja, pemberhentian muka atau hampir sepenuhnya tumbuh-tumbuhan kitar semula kita,” dia mengarahkan konvensyen pers kanan disini hari ini.
Menurutnya, terdapat seratus lima puluh kumpulan yang terlibat di dalam logam sekerap dan perusahaan kitar semula di wilayah utara, dengan lebih daripada 1,500 kakitangan berdekatan yang bersangkutan di peringkat kawalan.
Dia bingung bahawa memandangkan industri produksi maksimum telah diizinkan untuk berfungsi, sisa dan alat untuk kitar semula yang dihasilkan dari cara pembuatan tidak dapat dibuang tanpa operasi kumpulan kitar semula.
“Di beberapa daerah, alat untuk daur ulang disimpan di tempat terbuka, yang menyebabkan mereka terkena hujan dan sinar matahari. Ini akhirnya akan menjadi bahaya di tempat perapian, ”katanya.
Dia berharap pihak berkuasa Persekutuan dapat mempertimbangkan untuk membuka semula syarikat kitar semula secepat mungkin.
Awal hari ini, Nira melancarkan program amalnya dengan menawarkan alat makanan untuk rumah tangga yang memerlukan, terutama yang ada di dalam kumpulan B40.
Parthiban menyatakan program amal itu bertujuan untuk mencapai sekurang-kurangnya 1.000 rumah tangga yang memerlukan dan dapat dilaksanakan dalam 3 fasa.
“Hari ini, kami melakukan bahagian utama dengan menawarkan alat penting kepada tiga ratus isi rumah, diperhatikan melalui setiap tiga ratus empat ratus isi rumah lain di dalam fasa berikutnya,” tambahnya. – Bernama

About Kepala

Kepala Bergetars is about Melayu Tonton Filem, Malay Tonton Cerekarama Melayu, Tonton dan Download Drama Melayu, Filem Terbaru, Filem Malaysia, Drama Malaysia.